ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Η Τράπεζα της Ελλάδος, θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο, τις λειτουργίες και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει στο Μουσείο της τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και την ένταξη της χώρας σε αυτήν.
Ο επισκέπτης του Μουσείου, ακολουθώντας το ιστορικό νήμα της παρουσίασης, αναζητεί τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί τη σταδιακή εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.
Με μια σειρά εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, η επίσκεψη μετατρέπεται σε μια εμπειρία που συνδυάζει γνώση και ψυχαγωγία.
Ωρες ΛειτουργΙΑς
- Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 – 15:00
- Πέμπτη: 9:00 – 19:00
Είσοδος ελεύθερη
ΕπικοινωνΙΑ
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
- Τηλ.: 210 3204444
- Αμερικής 3, 10250, Αθήνα
Νομισματικό Μουσείο | Αθήνα (nummus.gr)
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 12, βρίσκεται ένας θησαυρός: Το Νομισματικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της πόλης — το Ιλίου Μέλαθρον, κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν. Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που ξετυλίγει την ιστορία του νομίσματος, από την προκερματική περίοδο μέχρι το πλαστικό χρήμα.
Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή, στο Νομισματικό Μουσείο φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Εκπαιδευτικά προγράμματα | Νομισματικό Μουσείο (nummus.gr)
ΝομισματικΟ ΜουσεΙο
Διεύθυνση: Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3632057, 210-3612834 και 210-3612872
Fax: 210-3635953
Email: nm@culture.gr
Url: http://www.nummus.gr
Στατιστική Παιδεία – ELSTAT (statistics.gr)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ Δράση του προγράμματος: «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα»
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα» υποδέχεται μαθητές και φοιτητές. Στις εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις, οι μαθητές/φοιτητές μπορούν να κατανοήσουν τις αρχές της στατιστικής επιστήμης, να εμπεδώσουν τη χρησιμότητα των στατιστικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των επίσημων στατιστικών για τη Χώρα.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά (Πειραιώς 46 & Επονιτών), στη Θεσσαλονίκη (Δελφών 218) ενώ, στέλεχος της Διεύθυνσης Στατιστικής Βορείου Ελλάδος θα επισκέπτεται σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Σκοπός των επισκέψεων είναι η εισαγωγή των μαθητών/φοιτητών στον κόσμο της στατιστικής επιστήμης και να τους ενημερώσει για τις διαδικασίες ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης των επίσημων στατιστικών, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα σε όλους τους τομείς και τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες που προβλέπονται στην ελληνική και την ενωσιακή στατιστική νομοθεσία. Επιπλέον, επισημαίνονται ο σημαντικός ρόλος και η χρήση των επίσημων στατιστικών (official statistics) στην πολιτική, την οικονομία και την καθημερινότητα. Στη συνέχεια, οι μαθητές/φοιτητής ενημερώνονται πώς να βρίσκουν εύκολα τις πληροφορίες που αναζητούν, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να πλοηγηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους για τον προγραμματισμό των επισκέψεων στο τηλέφωνο 213-1352348 (Τμήμα Βιβλιοθήκης και Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστοχώρου) και στη συνέχεια να υποβάλλουν το αίτημά τους στη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον σύνδεσμο Διαδικασία Συμμετοχής – ELSTAT (statistics.gr)
Εκπαιδευτικά παιχνίδια: Εκπαιδευτικά Παιχνίδια – ELSTAT (statistics.gr)
Εκπαιδευτικά βίντεο: Εκπαιδευτικά Βίντεο – ELSTAT (statistics.gr)
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ πραγματοποιεί Διαδικτυακές Συναντήσεις με τα Σχολεία και συγκεκριμένα με τους/τις μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ Λυκείου ή υποδέχεται τους/τις μαθητές/τριες, προκειμένου να παρουσιάσουν τη Δομή, το Πρόγραμμα, τις δεξιότητες και δυνατότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι του Τμήματός, καθώς και τις Υποδομές του.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Βάρβαρα Σταματιάδη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Τμήματος, στο 2103689297.
Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάθε χρόνο, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, υλοποιεί πρωτοβουλία ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών της Α΄, Β΄ και Γ΄Λυκείου όσον αφορά στην εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αφορά αποκλειστικά στα επιστημονικά αντικείμενα τα οποία υπηρετεί και προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο σύνολο των δέκα προπτυχιακών του τμημάτων.
Ταυτόχρονα, την περίοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει πληροφόρηση και απαντά στα ερωτήματα των υποψηφίων φοιτητών και φοιτητριών κατά τις ώρες 11.00 – 14.00, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η παραπάνω δράση είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εντάσσεται στο πλαίσιο της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου προς τους/τις υποψήφιους/ες νέους/νέες επιστήμονες.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διασύνδεσης για τη συγκεκριμένη δράση στις τηλεφωνικές γραμμές: 2104142565, 2534, 2535 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: careeroffice@unipi.gr.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει ενημερωτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στην Β’ και Γ’ Λυκείου.
Οι ενημερώσεις πραγματοποιούνται είτε με φυσική παρουσία των μαθητών/τριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών είτε διαδικτυακά.
Σε περίπτωση ενδιαφέροντος, οι υπεύθυνοι καθηγητές/τριες παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν σχετική αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματέας του Τμήματος κ. Ελένης Καλογεράκη: e.kalogeraki@uoc.gr. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το: 2831077406.