image_pdfimage_print

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Οικονομικός Διαγωνισμός στην Α’ Γυμνασίου


Tο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Θεματική Ενότητα ΠΔΕ02: Διδακτική Οικονομικών, Διοίκησης και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση) της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και με την υποστήριξη των Εργαστηρίων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών α) Μάνατζμεντ & Δημόσιας Διοίκησης και β) Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2022-2023, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών του Γυμνασίου στην οικονομική επιστήμη.


Το θέμα του 1ου Διαγωνισμού θα είναι: Οικογενειακός Προϋπολογισμός και Βιωσιμότητα και σε αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στην Α’ Γυμνασίου των σχολείων της χώρας.


ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας google forms. 

Το περιεχόμενο του διαγωνισμού θα αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (15 ερωτήσεις) και από μια ερώτηση κριτικής σκέψης όπου οι μαθητές/-ήτριες που θα συμμετάσχουν καλούνται να αναπτύξουν σε ένα κείμενο 200 λέξεων την σκέψη τους σχετικά με το θέμα του μαθητικού διαγωνισμού. Ο συνδυασμός αυτός των τύπων ερωτήσεων εξασφαλίζει την αξιολόγηση τόσο του γνωστικού αντικειμένου όσο και την εξέταση της κριτικής τους σκέψης και της εύρεσης βιώσιμων λύσεων. 

Η ύλη του μαθητικού διαγωνισμού περιλαμβάνει:

  • Τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

  • Βασικές έννοιες οικογενειακού χρηματοοικονομικού προϋπολογισμού 

  • Επιλογές και διλήμματα του καταναλωτή 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και αφού οι μαθητές/-ήτριες έχουν ολοκληρώσει την ενότητα «Οικονομικά της Οικογένειας» του μαθήματος «Οικιακή Οικονομία» της Α’ Γυμνασίου κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος. 


ΒΡΑΒΕΙΑ 

Τον Ιούνιο 2023 σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ στους τρεις πρώτους διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες θα απονεμηθούν Βραβεία Διάκρισης στον Πανελλήνιο Μαθητικό Οικονομικό Διαγωνισμό, ενώ στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους και στα σχολεία τους θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής και Αναμνηστικά Διπλώματα Διάκρισης


Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην προκήρυξη του Διαγωνισμού και στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ https://www.eap.gr/pamod/