Β ́ ΑΝΑΘΕΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΑΝΑΘΕΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΑΙΘ με θέμα την πρόσφατη τροποποίηση της Β’ Ανάθεσης της Γεωλογίας-Γεωγραφίας του Γυμνασίου. Για να διαβάσετε την επιστολή πατήστε στην παρακάτω εικόνα.





«ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΩΖΩ ΤΗ ΓΗ»: 2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της περιοδικής του έκθεσης Οικονομία και κλίμα: Handle with care και της μουσειοεκπαιδευτικής δράσης Save your money, saving Earth που την πλαισιώνει, διοργανώνει και φέτος νέο πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδίου για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου / Λυκείου με τίτλο «Κάνω οικονομία, σώζω τη Γη».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι καλούνται – είτε φυσικά στο πλαίσιο οργανωμένης μαθητικής εκδήλωσης, είτε μέσα από τις ειδικές σελίδες στον δικτυακό τόπο του Μουσείου – να επισκεφθούν την έκθεση και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της δράσης, προκειμένου

  • να μάθουν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και τη σχέση της με την οικονομία,
  • να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους, και
  • να λάβουν γνώσεις και πρακτικές συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους οι προσωπικές επιλογές σε θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση οικιακής ενέργειας, η λελογισμένη κατανάλωση νερού και η εξοικονόμηση κατά τη μετακίνηση, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο,

ώστε κατόπιν, έχοντας εμπνευστεί κατάλληλα, να απεικονίσουν την ιδέα τους σε ένα σχέδιο με βάση τον τίτλο του διαγωνισμού.

Τελικά, θα διακριθεί ένα και μοναδικό σχέδιο, το οποίο θα αποτυπωθεί σε ανάγλυφο, στη μία όψη αναμνηστικού νομισματόμορφου μεταλλίου που θα παραχθεί από το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) της Τράπεζας της Ελλάδος. Η άλλη όψη θα κοσμείται από την παράσταση «Υδρόγειος στο παρά πέντε», της εικαστικού Μ. Αντωνάτου. Το μετάλλιο θα φέρει επίσης το όνομα του σχεδιαστή και του σχολείου του, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους μαθητές του σχολείου του νικητή και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Η λήξη της κατάθεσης των συμμετοχών είναι στις 31/05/2024.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1blI6YQHqjIcY6IOnwbRq24zf5K-c9H9I/view?usp=sharing





ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα Ερμής (6ος όροφος) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έλαβε χώρα ημερίδα απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς των Οικονομικών μαθημάτων με θέμα:

«Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις της Οικονομικής Επιστήμης στο Λύκειο».

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν το ακόλουθο:

09:00 – 09:15 Προσέλευση – Εγγραφές

Α ́ μέρος Χαιρετισμοί –Ομιλίες

09:15– 10:00 Χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας
Εκπρόσωπος του ΙΕΠ,
Κόλλιας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

«Προτάσεις για το μέλλον της Οικονομικής Εκπαίδευσης» Τακάογλου Σοφία, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας στο Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων και στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, Πρόεδρος της ΕΟΕΔΕ 

«Η αναγκαιότητα ενός πιο σύγχρονου τρόπου εξέτασης των Οικονομικών» Νότης Αριστείδης, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας στα εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα Λιναρδάτου», Αντιπρόεδρος της ΕΟΕΔΕ, Αρχισυντάκτης του Οικονομικού Περιοδικού «Ξενοφών»

Β ́ μέρος Εισηγήσεις

10:00– 10:15 «Μερικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος σπουδών: θετικά και αρνητικά» Λιανός Θεόδωρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

10:15– 10:30 «Μερικές σκέψεις για την διδασκαλία Οικονομικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Χριστοδουλάκης Νικόλαος, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10:30– 10:45 «Η σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης στους νέους ανθρώπους» Λιαργκόβας Παναγιώτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΕΕ)

10:45-11:00 «ΑΠΣ Οικονομικών μαθημάτων στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Μαγουλά Θεοχαρούλα, Επισκ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΑ, Σύμβουλος Υπ.Α.Θ.Α

11:00- 11:15 «Η Εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού» Ζιάκου Σοφία, Επικεφαλής του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Διάλειμμα 11:15-11:45

Γ΄ μέρος Φιλοσοφία- Δομή Νέου ΠΣ

11:45 – 12:00 «Οι καινοτομίες του Νέου Προγράμματος Σπουδών των Αρχών Οικονομικής Επιστήμης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Μυλωνάς Δημήτριος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου Ε80, επόπτης επιτροπής σύνταξης Νέου Προγράμματος Σπουδών

12:00 – 12:15 «Η εκπαίδευση για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Επιστήμης» Βουζαξάκης Γεώργιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ80, μέλος της επιτροπής σύνταξης  Νέου Προγράμματος Σπουδών

12:15-12:30 «30 χρόνια IB Economics: μήπως ήρθε η ώρα να το κάνουμε για όλους και όχι μόνο για τους λίγους;» Ζιώγας Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός ΙΒ στο Κολλέγιο Αθηνών, Συγγραφέας

Δ΄ μέρος Διδακτικά Σενάρια

12:30-12:45 «Βασικές Οικονομικές έννοιες: Οικονομικά Συστήματα» Τσολακίδης Ιωάννης, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Αγχιάλου

12:45-13:00 «Εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο: «Σε τι ωφελούν οι Δημόσιες Δαπάνες το κράτος και τους πολίτες;» Κολυβά Ευγενία, εκπαιδευτικός στο 1ο Πειραματικό ΓΕ Αμαρουσίου

13:00-13:15 «Εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο: «κρατική παρέμβαση στην αγορά. Η περίπτωση των ανώτατων τιμών» Τυχάλας Ευάγγελος, εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 

13.15 – 14.00 ΣυζήτησηΣυμπεράσματα 

 

Η ημερίδα εγκρίθηκε το με αρ. πρωτ.18831/Ε3/22-02-2024 έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας με θέμα “Επιμορφωτική Ημερίδα” και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι μας στο YouTube εδώ:

https://youtube.com/live/mqG07Dp4EfA?feature=share






ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ




ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤ ΑΤΤΙΚΗΣ “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ”

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Επαγγελματικός προσανατολισμός-Οι οικονομικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου” που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους η κα Κατερίνα Γκινοπούλου Εκπαιδευτικός ΠΕ80-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η κα Δανάη Μπεζαντάκου CEO Navigator Shipping Consultants LTD, η κα Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ, ο κ. Ιωάννης Θάνος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και η κα Παρασκευή Μπουφούνου  Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Χρηματοοικονομικής και Υπεύθυνη Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας του ΤΟΕ του ΕΚΠΑ.



Πρόγραμμα

12.00–12.10:  Χαιρετισμός-Μαρία Τζώρτζη, Πρόεδρος  του  Π.Τ. Ε.Ο.Ε.Δ.Ε Αττικής.

Παρουσίαση του Οικονομικού Διαγωνισμού «Ερμής», Σοφία Τακάογλου Πρόεδρος Ε.Ο.Ε.Δ.Ε

12.10–12.25: Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Κατερίνα Γκινοπούλου Εκπαιδευτικός ΠΕ80-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

12.25–12.40: Παρουσίαση προοπτικών καριέρας στη ναυτιλία, Δανάη Μπεζαντάκου CEO NavigatorShipping Consultants LTD.

12.40–12.55: Παρουσίαση του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ.

12.55–13.10: Παρουσίαση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Ιωάννης Θάνος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ.

13.10–13.25:  Παρουσίαση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παρασκευή Μπουφούνου  Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Χρηματοοικονομικής και Υπεύθυνη Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας του ΤΟΕ του ΕΚΠΑ.

13.25–13.35:  Συζήτηση – Ερωτήσεις




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΜΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

To νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας συμπλήρωσε ένα τρίμηνο δράσης και σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Έρευνα

Ξεκινήσαμε συντάσσοντας και διακινώντας ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησης γνωμών σχετικά με τα οικονομικά μαθήματα προκειμένου να καταγραφεί η άποψή σας και να διαμορφωθούν οι βασικές θέσεις της Ένωσης.

Στο ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν 291 συνάδελφοι από όλη τη Ελλάδα (διάγραμμα 1). Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν μόνιμοι δημόσιοι εκπαιδευτικοί άνω των 40 ετών (διάγραμμα 2&3). Το 89% προέρχονταν από τον παλαιό κλάδο ΠΕ09 ενώ το υπόλοιπο ήταν συνάδελφοι των πρώην κλάδων ΠΕ15 και ΠΕ18 (Διάγραμμα 4).




Όσον αφορά το επίπεδο σπουδών των συναδέλφων που έλαβαν μέρος το 50% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού το 22% δεύτερου πτυχίου και το 3% διδακτορικού διπλώματος (Διάγραμμα 5).




Στις βασικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα οικονομικά μαθήματα το 87% των συναδέλφων συμφωνεί να εισαχθούν οικονομικά μαθήματα στο Γυμνάσιο ενώ η απόλυτη πλειοψηφία συμφωνεί να εισαχθούν μαθήματα, στην Α Λυκείου ως μάθημα Γενικής Παιδείας και στη Β Λυκείου ως μάθημα προσανατολισμού. (Διαγράμματα 6, 7&8).

Συναντήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη την συντριπτική πλειοψηφία των γνωμών ξεκίνησαν οι επαφές προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους αρμόδιους την αναγκαιότητα τα οικονομικά να ξεκινούν από το Γυμνάσιο και να συνεχίζουν τόσο στην Α όσο και τη Β Λυκείου. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών πραγματοποιήθηκαν οι εξής συναντήσεις:

  • 4 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλια στα γραφεία του ΟΕΕ
  • 8 Δεκεμβρίου με την Υφυπουργό κ. Δ. Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • 20 Δεκεμβρίου με τον πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Σ. Δουκάκη στο ΙΕΠ
  • 5 Ιανουαρίου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • 11 Ιανουαρίου τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρό και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υ. Παι.Θ.Α

Το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικό. Από όλους τους συνομιλητές αναγνωρίζεται η σημαντικότητα του επιστημονικού αντικειμένου των οικονομικών μαθημάτων και η αναγκαιότητα εισαγωγής οικονομικών μαθημάτων.

Επόμενες δράσεις

Όλες οι επαφές αξιολογούνται ως ιδιαίτερα γόνιμες και ενθαρρυντικές, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν από πολλές κατευθύνσεις πιέσεις οι οποίες θα φέρουν τις επιδιωκόμενες αλλαγές. Για τον λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται ραντεβού τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και σε άλλους φορείς.

Επιπροσθέτως για τον μήνα Μάρτιο προγραμματίζεται ημερίδα στην Αθήνα με θέμα «Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών», στην οποία καλούμε να δώσετε όλοι το παρόν. Κατόπιν θα κληθούν τα Περιφερειακά Τμήματα να διοργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις προς ενημέρωση των συναδέλφων στην επαρχία.

Τέλος, όπως ήδη έχει ζητήσει το Περιφερειακό της Αθήνας θα κληθείτε από το αντίστοιχο Περιφερειακό σας τμήμα να καταθέσετε παρατηρήσεις έως 31/1/2024  προκειμένου να εντοπιστούν, να διορθωθούν και να εμπλουτιστούν τα θέματα της «τράπεζας θεμάτων».

Σας καλούμε να ενισχύσετε τις προσπάθειές μας με το να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να λάβουν μέρος στους διάφορους οικονομικούς διαγωνισμούς και τα προγράμματα που κατά καιρούς διενεργούνται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για ζητήματα της καθημερινότητας που θεραπεύει η επιστήμη μας. Για τον λόγο αυτό σας υπενθυμίζουμε τους ενεργούς μαθητικούς διαγωνισμούς.

  • Διαγωνισμός «Ερμής»: Εγγραφές 1/01/2024 – 31/01/2024. Στον διαγωνισμό αυτό η Ένωση είναι συνδιοργανωτής και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τον στηρίξουμε. Επειδή οι εγγραφές γίνονται από τους ίδιους τους μαθητές θα σας προτείναμε να βάλετε τους μαθητές στο εργαστήριο του σχολείου προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή με την παρουσία σας. https://diagonismos.ermis.aueb.gr/
  • Οικονομική Ολυμπιάδα: Οι εγγραφές των σχολείων λήγουν τον Ιανουάριο. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είναι αρωγοί στην προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομική παιδείας και είναι σημαντικό να στηρίξουμε τον θεσμό. https://www.oikonomikiolympiada.gr/schedule
  • Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:. Η 2η φάση “Πλάτων” θα διεξαχθεί στις 21.01.2024. Αρχική – Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών (uth.gr)
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οικονομικών της Α’ Γυμνασίου του ΕΑΠ: Εγγραφές σχολείων έως 15 Ιανουαρίου και ολοκλήρωση εγγραφών μαθητών 22 Ιανουαρίου. Το θέμα του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού είναι: «Η ιδέα του επιχειρείν στην Α΄ Γυμνασίου». https://learn.eap.gr/
  • Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα – European Money Quiz: Εγγραφές έως 23 Φεβρουαρίου 2024.https://www.hba.gr/info/emq