ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΜΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

To νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας συμπλήρωσε ένα τρίμηνο δράσης και σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Έρευνα

Ξεκινήσαμε συντάσσοντας και διακινώντας ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησης γνωμών σχετικά με τα οικονομικά μαθήματα προκειμένου να καταγραφεί η άποψή σας και να διαμορφωθούν οι βασικές θέσεις της Ένωσης.

Στο ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν 291 συνάδελφοι από όλη τη Ελλάδα (διάγραμμα 1). Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν μόνιμοι δημόσιοι εκπαιδευτικοί άνω των 40 ετών (διάγραμμα 2&3). Το 89% προέρχονταν από τον παλαιό κλάδο ΠΕ09 ενώ το υπόλοιπο ήταν συνάδελφοι των πρώην κλάδων ΠΕ15 και ΠΕ18 (Διάγραμμα 4).




Όσον αφορά το επίπεδο σπουδών των συναδέλφων που έλαβαν μέρος το 50% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού το 22% δεύτερου πτυχίου και το 3% διδακτορικού διπλώματος (Διάγραμμα 5).




Στις βασικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα οικονομικά μαθήματα το 87% των συναδέλφων συμφωνεί να εισαχθούν οικονομικά μαθήματα στο Γυμνάσιο ενώ η απόλυτη πλειοψηφία συμφωνεί να εισαχθούν μαθήματα, στην Α Λυκείου ως μάθημα Γενικής Παιδείας και στη Β Λυκείου ως μάθημα προσανατολισμού. (Διαγράμματα 6, 7&8).

Συναντήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη την συντριπτική πλειοψηφία των γνωμών ξεκίνησαν οι επαφές προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους αρμόδιους την αναγκαιότητα τα οικονομικά να ξεκινούν από το Γυμνάσιο και να συνεχίζουν τόσο στην Α όσο και τη Β Λυκείου. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών πραγματοποιήθηκαν οι εξής συναντήσεις:

  • 4 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλια στα γραφεία του ΟΕΕ
  • 8 Δεκεμβρίου με την Υφυπουργό κ. Δ. Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • 20 Δεκεμβρίου με τον πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Σ. Δουκάκη στο ΙΕΠ
  • 5 Ιανουαρίου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • 11 Ιανουαρίου τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρό και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υ. Παι.Θ.Α

Το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικό. Από όλους τους συνομιλητές αναγνωρίζεται η σημαντικότητα του επιστημονικού αντικειμένου των οικονομικών μαθημάτων και η αναγκαιότητα εισαγωγής οικονομικών μαθημάτων.

Επόμενες δράσεις

Όλες οι επαφές αξιολογούνται ως ιδιαίτερα γόνιμες και ενθαρρυντικές, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν από πολλές κατευθύνσεις πιέσεις οι οποίες θα φέρουν τις επιδιωκόμενες αλλαγές. Για τον λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται ραντεβού τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και σε άλλους φορείς.

Επιπροσθέτως για τον μήνα Μάρτιο προγραμματίζεται ημερίδα στην Αθήνα με θέμα «Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών», στην οποία καλούμε να δώσετε όλοι το παρόν. Κατόπιν θα κληθούν τα Περιφερειακά Τμήματα να διοργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις προς ενημέρωση των συναδέλφων στην επαρχία.

Τέλος, όπως ήδη έχει ζητήσει το Περιφερειακό της Αθήνας θα κληθείτε από το αντίστοιχο Περιφερειακό σας τμήμα να καταθέσετε παρατηρήσεις έως 31/1/2024  προκειμένου να εντοπιστούν, να διορθωθούν και να εμπλουτιστούν τα θέματα της «τράπεζας θεμάτων».

Σας καλούμε να ενισχύσετε τις προσπάθειές μας με το να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να λάβουν μέρος στους διάφορους οικονομικούς διαγωνισμούς και τα προγράμματα που κατά καιρούς διενεργούνται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για ζητήματα της καθημερινότητας που θεραπεύει η επιστήμη μας. Για τον λόγο αυτό σας υπενθυμίζουμε τους ενεργούς μαθητικούς διαγωνισμούς.

  • Διαγωνισμός «Ερμής»: Εγγραφές 1/01/2024 – 31/01/2024. Στον διαγωνισμό αυτό η Ένωση είναι συνδιοργανωτής και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τον στηρίξουμε. Επειδή οι εγγραφές γίνονται από τους ίδιους τους μαθητές θα σας προτείναμε να βάλετε τους μαθητές στο εργαστήριο του σχολείου προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή με την παρουσία σας. https://diagonismos.ermis.aueb.gr/
  • Οικονομική Ολυμπιάδα: Οι εγγραφές των σχολείων λήγουν τον Ιανουάριο. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είναι αρωγοί στην προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομική παιδείας και είναι σημαντικό να στηρίξουμε τον θεσμό. https://www.oikonomikiolympiada.gr/schedule
  • Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:. Η 2η φάση “Πλάτων” θα διεξαχθεί στις 21.01.2024. Αρχική – Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών (uth.gr)
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οικονομικών της Α’ Γυμνασίου του ΕΑΠ: Εγγραφές σχολείων έως 15 Ιανουαρίου και ολοκλήρωση εγγραφών μαθητών 22 Ιανουαρίου. Το θέμα του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού είναι: «Η ιδέα του επιχειρείν στην Α΄ Γυμνασίου». https://learn.eap.gr/
  • Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα – European Money Quiz: Εγγραφές έως 23 Φεβρουαρίου 2024.https://www.hba.gr/info/emq